Over ons

Studiekring NW-Veluwe

Al vele jaren (sinds 1982) organiseert de werkgroep van de  Studiekring NW-Veluwe van oktober t/m mei, één maal per maand op vrijdag een studieavond. De studiekring komt bijeen in een zaal van de Zuiderkerk te Putten. De inhoud van het studieprogramma is een neerslag van actuele onderwerpen uit wetenschap, filosofie, theologische reflecties en andere aspecten die in de moderne samenleving aan de orde zijn.

In onze tijd staan weer talrijke filosofische en levensbeschouwelijke aspecten op de agenda’s van politieke organisaties en  publieke instellingen. Het gezag van de traditionele organisaties in het publieke domein, zijn niet meer vanzelfsprekend gezaghebbend. De westerse samenleving oriënteert zich op zingeving. Wat opvalt is dat religie weer terug is. In de moderne literatuur zelfs volop.

Naast het gedachtegoed van de klassieke filosofen: Nietzsche, Heidegger, Wittgenstein, Kierkegaard en anderen, laten de studiekringleden zich ook inspireren door werken uit de Joodse literatuur; Buber, Heschel, Levinas, etc. Ook de christenheid heeft veel mensen voortgebracht met een betekenisvolle nalatenschap, zowel uit de Rooms Katholieke traditie, dan wel uit de protestantse traditie. Uiteraard heeft ook de huidige wetenschappelijke ontwikkeling en haar invloed op het maatschappelijk verkeer grote aandacht.

De inleiders komen uit de studiekring zelf en van buiten de studiekring. Erg gelukkig zijn de leden met de kwalitatieve inbreng van (oud) hoogleraren die betrokken zijn bij de Stichting Christelijke Filosofie, maar ook met de deskundigheid van inleiders buiten deze kring. Voor aanvang van het seizoen wordt aan de leden een syllabus uitgereikt, met een korte beschrijving van het in te leiden onderwerp per studieavond.

De leden van de studiekring zijn mannen en vrouwen van alle leeftijden, met uiteenlopende beroepen en kerkelijke achtergronden. Het sociale aspect is een bindende factor van de (ruim veertig) leden. Respect voor elkaar, verbindt. Tijdens de pauze en na afloop met een hapje en drankje, ontstaan in een openhartige sfeer persoonlijke contacten tussen de studiekringleden onderling.

Nieuwsgierig geworden?

Voor inlichtingen:

 

Leen van Haaften te Harderwijk

Tel. 0341-414  886

Email:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.